namaleno.bg

ОТКРИЙТЕ ВАШАТА ОФЕРТА В НАШИЯ САЙТ

Белоградчишките скали и Черепишкият манастир „Успение Богородично“

Белоградчишките скали и Черепишкият манастир „Успение Богородично“

Дата на пътуване – 16.06.201

Продължителност – 1 ден

Цена 29 лв на човек

Белоградчишките скали са красиви скални образувания край едноименния град.  Един от уникалните природни феномени, който няма аналог в света. Тази скална приказка се простира от запад на изток от връх Ведерник около град Белоградчик, село Боровица до село Белотинци.  Районът е с дължина около 30 км. и ширина от 3- 6 км. Белоградчишките скали са впечатлаващи не само със своята възраст над 230 млн. години, но и с десетките легенди за причудливите природни форми, като Мадоната, Монасите, Конникът, Ученичката, Дервишът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът, Кукувицата, Гъбите, Лъвът, Камилата, Тракийската богиня Бендида, Орфей и Вкаменената сватба.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ датира от Второто Българско царство. Построен е по времето на управление на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.),  за което говори документ, съхраняван в Софийския църковен исторически и археологически музей.  В периода на османско владичество Светата обител е многократно разрушавана и опожарявана. В края на 16-ти век е реконструирана от св. Пимен Софийски.  В годините на национално Възраждане манастирът се превръща в просветно средище.  Създадено е килийно училище, писани са и преписвани книги, жития и евангелия. Оттогава датират реликви като Черепишкото евангелие,  подвързано през 1512 г. със златни корици и украсено с библейски сцени,  както и евангелието на монах Данаил и създадената от Якоб книга на апостолите. През 1797 г. в  „Успение Богородично“ намира убежище св. Софроний Врачански. В периода 1872 – 1876 г. манастира е посещаван и от членове на Врачанския революционен комитет и представители на БЦРК.  В близост доЧерепишкия манастир е местността „Рашов дол“, където се развивапоследното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов. „Успение Богородично“ е посетен и от Иван Вазов през 1889 и 1907 г., а през 1897 той е спирка на Алеко Константинов по време на похода му из тези места, след който се ражда популярния пътепис „Българска Швейцария“.

Цената включва

  • транспорт с микробус/ автобус 2 или 3*;
  • екскурзоводско обслужване на български език по време на пътуването;
  • медицинска застраховка;

Цената не включва

  • Разходи от личен характер;
  • Обяд и други храни и напитки;
  • Входни такси на посещаваните обекти.
  • Входна такса за Крепостта “Калето” на Белоградчишките скали – 4 лв. за възрастни и 2 лв. за учащи и пенсионери;

Програма на пътуването:

Отпътуване в 07.00 ч. от паркинга на Стадион Васил Левски

Около 10.00 часа – пристигне на Черепишкият манастир.  Едночасов престой за разглеждане на Светата обител, снимки и кафе.

11.00 часа – Отпътуване за Белоградчик

Разходка между двете уникално съчетани забележителности – древната крепост “Калето” – една от най-добре запазените крепости в България и неповторомия природен феномен Белоградчишки скали.

Връщане в центъра на Белоградчик.  Свободно време за късен обяд и почивка.

Отпътуване за София в 17.30 часа

Пристигане в столицата около 21:00 часа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: